CIASTO LION

Ciasto Lion to coś dla wielbicieli tego słodkiego batona, jednocześnie kruche, miękkie i rozpływające się w ustach. Kto się skusi?

Składniki:

 

400 g herbatników maślanych

puszka masy kajmakowej (460 g)

650 ml śmietanki 36%

opakowanie serka mascarone (250 g)

7 batonów Lion (w tym 2 do dekoracji ciasta)

2 łyżki cukru pudru

1/3 gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

 

1. Blachę posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników, następnie rozsmaruj na nich kajmak (2-3 łyżki kajmaku z puszki odłóż na bok, będą potrzebne na później). Aby kajmak lepiej się rozprowadził po herbatnikach, należy go wcześniej delikatnie podgrzać w garnku.

2. Na warstwie kajmaku ułóż kolejną warstwę herbatników.

3. Schłodzoną wcześniej śmietankę ubij i podziel na pół. Do jednej części dodaj pokrojone w cienkie paseczki batony (5 sztuk) i pozostawione wcześniej 2-3 łyżki kajkamu, drugą część śmietanki zmiksuj z cukrem pudrem i mascarpone.

4. Kolejno wykładaj na herbatniki masę z dodatkiem kajmaku, przykryj ją herbatnikami i jako ostatnią wyłóż masę z mascarpone.

5. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą i udekoruj kawałkami batonów. Ciasto smakuje najlepiej po 24h w lodówce.

5 komentarzy on CIASTO LION

  1. Life by Kadia
    30 maja 2019 at 19:09 (7 miesięcy ago)

    Zapiszę sobie przepis, ponieważ wygląda bardzo apetycznie 🙂 Lecz jestem pewna, że tak pięknie to mi nie wyjdzie 🙂

    Odpowiedz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *