Ciasto Lion to coś dla wielbicieli tego słodkiego batona, jednocześnie kruche, miękkie i rozpływające się w ustach. Kto się skusi?
Składniki:
400 g herbatników maślanych
puszka masy kajmakowej (460 g)
650 ml śmietanki 36%
opakowanie serka mascarone (250 g)
7 batonów Lion (w tym 2 do dekoracji ciasta)
2 łyżki cukru pudru
1/3 gorzkiej czekolady
Wykonanie:
1. Blachę posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników, następnie rozsmaruj na nich kajmak (2-3 łyżki kajmaku z puszki odłóż na bok, będą potrzebne na później). Aby kajmak lepiej się rozprowadził po herbatnikach, należy go wcześniej delikatnie podgrzać w garnku.
2. Na warstwie kajmaku ułóż kolejną warstwę herbatników.
3. Schłodzoną wcześniej śmietankę ubij i podziel na pół. Do jednej części dodaj pokrojone w cienkie paseczki batony (5 sztuk) i pozostawione wcześniej 2-3 łyżki kajkamu, drugą część śmietanki zmiksuj z cukrem pudrem i mascarpone.
4. Kolejno wykładaj na herbatniki masę z dodatkiem kajmaku, przykryj ją herbatnikami i jako ostatnią wyłóż masę z mascarpone.
5. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą i udekoruj kawałkami batonów. Ciasto smakuje najlepiej po 24h w lodówce.
Anna Rychlicka-Karbowska
27 maja 2019 at 16:27 (3 lata ago)Zdecydowanie nie jestem odporna na takie widoki i smaki. Ja się skuszę na pewno. 🙂
Polinefashion
29 maja 2019 at 13:43 (3 lata ago)super 🙂
Life by Kadia
30 maja 2019 at 19:09 (3 lata ago)Zapiszę sobie przepis, ponieważ wygląda bardzo apetycznie 🙂 Lecz jestem pewna, że tak pięknie to mi nie wyjdzie 🙂
Polinefashion
3 czerwca 2019 at 16:23 (3 lata ago)Trzymam kciuki! <3
Małgorzata G.
18 lipca 2019 at 21:30 (3 lata ago)Wciągnęłabym pół blachy takiego ciasta