Ten kto mnie zna, wie, że nie ma dla mnie niczego lepszego od pizzy. Pizza wywołuje u mnie zawsze szybsze bicie serca, kocham ją, dlatego wybaczam jej nawet to, że jest tak bardzo kaloryczna. Co prawda mam swoje ulubione pizzerie, ale uwielbiam też pizze domową. Mam wtedy pewność, że pizza, którą jem jest przyrządzona ze świeżych składników. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na moje ulubione pizzowe ciasto.
Składniki:
15 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
300 gram mąki piekarniczej
1/3 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Włóż drożdże do małej miski, dodaj cukier i połowę wody z przepisu (ok 125 ml). Całość wymieszaj aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Następnie odstaw na 10 minut.
2. W dużej misce połącz mąkę z solą. Dodaj zawartość małej miski, łyżkę oliwy z oliwek oraz resztę wody z przepisu.
3. Wyrabiaj ciasto przez ok 10 minut. Gotowe ciasto jest elastyczne i ma jednolitą konsystencje bez grudek. Umieść je w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.