Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję węgierskiego dania.
Składniki:
500 g mięsa wołowego na gulasz
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
2 duże cebule
750 ml bulionu wołowego
mielona papryka słodka i ostra
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
mąka
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój w dużą kostkę, oprósz solą, pieprzem i mąką. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju, dodaj mięso.
2. Podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem przełóż do dużego garnka, włóż liście laurowe oraz ziele angielskie. Wlej wcześniej przygotowany bulion wołowy i duś ok 45 minut.
3. Papryki pokrój w kostkę i wraz z passatą dodaj do mięsa. Całość duś jeszcze ok 20 minut aż papryka będzie lekko miękka. Na koniec dopraw ostrą i słodką papryką i wymieszaj.
Wioleta Sadowska
22 marca 2020 at 20:42 (2 lata ago)Takie gulasze to lubi mój mąż.
Polinefashion
3 kwietnia 2020 at 10:55 (2 lata ago)Mój też 🙂