Składniki:
6 paczek zwykłych herbatników
1 litr mleka
torebka cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
torebka budyniu śmietankowego bez cukru
szklanką mąki pszennej
pełna łyżka mąk ziemniaczanej
jajko
1/2 litra śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
kostka masła
10 dag płatków migdałowych
puszka gotowanej masy krówkowej
czubata łyżka masła
Przepis:
Do 1,5 szklanki mleka dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajko, następnie wszystko roztrzep. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlej roztrzepane w mące i mleku – jajko i budyń. Gotuj ciągle mieszając, następnie przestudź i zmiksuj z masłem. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody. Ubij śmietankę i dodaj do niej żelatynę. Zmiksuj masę krówkową z masłem. Przyrumień na patelni płatki migdałowe. Dno blaszki wyłóż herbatnikami, następnie połóż na nie warstwę masy budyniowej. Przykryj kolejną warstwą herbatników, posmaruj masą toffi i połóż kolejną warstwę herbatników, wierzch posmaruj bitą śmietaną z żelatyną. Gotowe ciasto posyp na wierzchu zrumienionymi płatkami migdałowymi. Schłodź w lodówce.