Składniki na krem:
krem do karpatki
kwaśny dżem
orzechy włoskie
kilka cukierków Michałków
4-5 kropli aromatu migdałowego
Składniki na ciasto:
1 kostka masła lub margaryny
2-3 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
3 żółtka + 1 całe jajko
Wykonanie:
Wyrób ciasto z podanych składników i podziel je na 4 części. Każdy placek piecz osobno 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Zrób krem do karpatki zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i połącz go z aromatem migdałowym. Na spód ciasta wyłóż warstwy, kremu, ciasta, dżemu ciasta z kremu, startych orzechów i znowu ciasta kremu i startych orzechów. Wierzch ciasta posyp posiekanymi cukierkami. Ciasto włóż do lodówki