Klopsiki pomidorowe to mój pomysł na pyszny domowy obiad. Można je podawać z ryżem, makaronem, albo z ziemniakami.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 bułka poznańska
1 cebula
przecier pomidorowy
1 marchewka
sól pieprz
Wykonie:
1. Cebule posiekaj i podsmaż do oleju, bułkę namocz. Następnie połącz z mięsem i jajkiem. Dodaj do smaku sól i pieprz. Całość wymieszaj i wyrób na jednolitą masę.
2. Uformuj kuleczki, obtocz w mące i smaż na oleju aż się zarumienią.
3. Do garnka wlej 0,5 litra wody i dodaj startą na tarce marchewkę. Na gotującą się wodę wrzuć klopsiki. Gotuj około 20 minut. Po tym czasie klopsiki wyjmij i dodaj do garnka przecier pomidorowy. Po zagotowaniu sos zmiksuj. Sos możesz też zaprawić mąką i odrobiną śmietany.