Mięso mielone, sos pomidorowy i dużo sera. To właśnie mój przepis na lazanie idealną. Skusicie się?
SKŁADNIKI
płaty lasagne
500 g mięsa mielonego
2 cebule
1 ząbek czosnku
mozzarella
parmezan
masło
włoskie przyprawy
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
300 ml mleka
400 g pomidorowej passaty
świeża bazylia
WYKONANIE
1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek lekko się zarumieni, dodaj na patelnię mięso, kolejno pokrojoną drobno cebulę. Całość smaż kilka minut, a następnie wlej na patelnie passatę pomidorową i dopraw pieprzem, solą i włoskimi przyprawami. Ja bardzo lubię ten mix od Kamisa
2. Podczas gotowania się sosu z mięsem, przyrządź sos beszamelowy, w średniej wielkości garnku rozgrzej masło, kolejno mąkę i całość dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko, mieszaj, aż sos będzie w zupełności gładki, zagotuj kilka minut, na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
3. Żaroodporną formę posmaruj masłem i odrobiną sosu beszamelowego. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, kolejno sos pomidorowy z mięsem, beszamel i warstwę sera. Powtórz to jeszcze cztery razy, pamiętaj, aby być bardzo dokładnym i pokryć każdą część płata makaronu sosem. Na wierzchu lazanii możesz dodać odrobinę masła, co uchroni płaty przez ich przesuszeniem.
4. Tak przygotowaną lazanie odstaw na 20 minut, a kolejno zapiecz w piekarniku (temperatura 180 stopni) przez 40 minut. Pierwsze 20 minut zapiekaj z przykryciem, kolejne 20 bez przykrycia. Upieczoną lazanie posyp na górze tartym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią!
Wioleta Sadowska
30 lipca 2019 at 19:09 (3 lata ago)Bardzo lubię lazanię. Mniam, mniam.
Polinefashion
31 lipca 2019 at 19:14 (3 lata ago)to zapraszam do mnie 🙂