Lazania z mięsem mielonym

Mięso mielone, sos pomidorowy i dużo sera. To właśnie mój przepis na lazanie idealną. Skusicie się?

 

SKŁADNIKI

 

płaty lasagne

500 g mięsa mielonego

2 cebule

1 ząbek czosnku

mozzarella

parmezan

masło

włoskie przyprawy

gałka muszkatołowa

oliwa z oliwek

4 łyżki masła

4 łyżki mąki pszennej

300 ml mleka

400 g pomidorowej passaty

świeża bazylia

 

 

WYKONANIE

 

1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek lekko się zarumieni, dodaj na patelnię mięso, kolejno pokrojoną drobno cebulę. Całość smaż kilka minut, a następnie wlej na patelnie passatę pomidorową i dopraw pieprzem, solą i włoskimi przyprawami. Ja bardzo lubię ten mix od Kamisa

2. Podczas gotowania się sosu z mięsem, przyrządź sos beszamelowy, w średniej wielkości garnku rozgrzej masło, kolejno mąkę i całość dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko, mieszaj, aż sos będzie w zupełności gładki, zagotuj kilka minut, na koniec dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

3. Żaroodporną formę posmaruj masłem i odrobiną sosu beszamelowego. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, kolejno sos pomidorowy z mięsem, beszamel i warstwę sera. Powtórz to jeszcze cztery razy, pamiętaj, aby być bardzo dokładnym i pokryć każdą część płata makaronu sosem. Na wierzchu lazanii możesz dodać odrobinę masła, co uchroni płaty przez ich przesuszeniem.

4. Tak przygotowaną lazanie odstaw na 20 minut, a kolejno zapiecz w piekarniku (temperatura 180 stopni) przez 40 minut. Pierwsze 20 minut zapiekaj z przykryciem, kolejne 20 bez przykrycia. Upieczoną lazanie posyp na górze tartym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią!

 

2 komentarze on Lazania z mięsem mielonym

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *