Kiedy byłam małą dziewczynką, szpinak kojarzył mi się z najgorszym złem tego świata. Po latach stwierdzam, że zmora mojego dzieciństwa jest nie tylko zdrowa, ale też pyszna. Dzisiaj szpinak z makaronem jest jednym z moich najszybszych i najpyszniejszych obiadów.
Składniki na ok. 2 porcje:
250 gram mrożonego szpinaku
200 gram makaronu penne
pół opakowania sera feta
1 ząbek czosnku
suszone pomidory
mały jogurt naturalny
pieprz i sól
2-3 łyżki oliwy lub oleju
Wykonanie:
1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Wlej oliwę/olej na patelnie i wyłóż zamrożony szpinak. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Kiedy szpinak jest już prawie gotowy wrzuć jeszcze suszone pomidory, jogurt oraz fetę. Całość zagotuj i połącz z makaronem.