Za oknem coraz zimniej, dlatego w mojej kuchni zaczęły królować zupy krem. Dzisiaj przygotowałam dla Was iście paprykową propozycję.
Składniki:
1kg czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
mały jogurt naturalny
100 g śmietankowego serka topionego
bazylia, oregano
600 ml bulionu warzywnego
Wykonanie:
1. Papryki rozetnij i usuń środki z pestkami, następnie pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę pokrój w pióra, czosnek grubo posiekaj. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę. Zeszklij na niej czosnek i cebulę a następnie dołóż paprykę i serek śmietankowy. Smaż jeszcze chwilę na dużym ogniu w międzyczasie mieszając.
2. Całość polej warzywnym bulionem i gotuj jeszcze ok 15 minut. Pod koniec gotowania przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotową zupę zmiksuj na gładko. Do każdej porcji dodaj dużą łyżkę jogurtu.
Hania
12 stycznia 2016 at 11:36 (5 lat ago)Świetny przepis!
Sylwia Szewczyk
12 stycznia 2016 at 16:07 (5 lat ago)Mniami…uwielbiam takie zupki 🙂
http://www.sylwiaszewczyk.com