Zaczynamy festiwal pizzy na Polinefashion. Uroczysta inauguracja należy do pizzy hawajskiej. Ciekawostką może być fakt, że wcale nie wymyślono jej na słonecznych Hawajach a w Kanadzie, która słynie ze swojego surowego i zimnego klimatu. Do kanadyczyków należy też rekord w najszybszym jedzeniu pizzy. Ustanowił go Peter Czerwiński, który zjadł pizze o średnicy 30 cm w 41 sekund.
Składniki:
składniki na sos na spód pizzy
ananas
ser
szynka
oliwa
1. Ciasto do pizzy przygotuj według tego przepisu, następnie rozwałkuj i ułóż na przetartej oliwą formie do pizzy.
2. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni.
3. Gotowy placek posmaruj najpierw przecierem pomidorowym. Następnie połóż starty ser, pokrojonego w kostkę ananasa i drobne plasterki szynki.
4. Pizze piecz ok. 12 minut, aż boki będą lekko zarumienione.