Pizzowe bułeczki z fetą i oregano

Pyszne i pachnące bułeczki. W środku feta, na górze oregano. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

 

SKŁADNIKI

15 g świeżych drożdży

250 ml ciepłej wody

300 gram mąki piekarniczej

jajko

szczypta soli

łyżeczka cukru

oregano

1/2 opakowania sera feta

 

WYKONANIE

1. Włóż drożdże do małej miski, dodaj cukier i połowę wody z przepisu (ok 125 ml). Całość wymieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Następnie odstaw na 10 minut.

2. W dużej misce połącz mąkę z solą. Dodaj zawartość małej miski, łyżkę oliwy z oliwek oraz resztę wody z przepisu.

3. Wyrabiaj ciasto przez ok 10 minut. Gotowe ciasto jest elastyczne i ma jednolitą konsystencję bez grudek. Umieść je w misce, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.

4. Z ciasta uformuj rulon i pokrój na nieduże porcje, każdą z nich spłaszcz, a w środek włóż mały kawałek fety. Zlep i uformuj kulkę. Gotowe bułeczki odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

5. Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez 20 minut (temperatura 180 stopni).

 

1 Comment on Pizzowe bułeczki z fetą i oregano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *