Składniki:
1 kg schabu bez kości
30 dag pieczarek
3 pory (białe części)
cebula średniej wielkości
kawałek sera
puszka zielonego groszku
łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa
jabłko
tymianek, majeranek
łyżeczka przyprawy warzywnej
sól
Wykonanie:
Schab pokrój w paski, posyp solą, przyprawa warzywną, utartym tymiankiem i majerankiem. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż mięso aż się zarumieni. Następnie polej wodą i duś pod przykryciem przez ok 30 minut. Pokrojone w talarki pory i paski sera włóż do rondla i duś z pokrojonymi cząstkami pieczarek i drobno posiekaną cebulą około 15 minut. Gdy mięso będzie już miękkie dodaj duszone jarzyny, odsączony groszek, pokrojone w cząstki jabłko, koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Duś pod przykryciem jeszcze przez około 7 minut. podawaj z ryżem, kopytkami, albo kluskami śląskimi. Ja tym razem postawiłam na moje ulubione kopytka.