Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
szklanka cukru
20 dag masła
2 żółtka i 2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek winnych
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki bułki tartej
2 białka
szczypta soli
Przepis:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, wsyp proszek do pieczenia, dodaj masło, posiekaj i wlej utarte z cukrem i śmietaną jajka i żółta. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj. Białka z solą i cukrem ubij na sztywną pianę i połącz z masą jabłkową.
3. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż na spód formy, nakuj widelcem, rozłóż masę jabłkową, przykryj plackiem z pozostałego ciasta.
4. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok 45 minut. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia, podawaj posypane cukrem pudrem.