Tarta głównie gości u mnie jesienną porą. Idealne na chłodniejsze wieczory, w połączeniu z kubkiem gorącej herbaty smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
na ciasto:
250 g mąki
150 g masła
sól
1 jajko
na nadzienie:
200 g szynki
3 jajka
4 nieduże pomidory
200 ml śmietany
sól
pieprz
100 g tartego sera
tłuszcz do smarowania formy
WYKONANIE
1. Mąkę z masłem, ½ łyżeczki soli i 1 jajkiem włożyć do malaksera i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
2. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek (podsypać wcześniej delikatnie mąką), kolejno wyłożyć ciastem spód i boki formy (średnica 24 cm). Spód tarty podziurkować delikatnie widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 10 minut. Potem przestudzić.
3. Szynkę pokroić w małe paski, pomidory w kostkę i kolejno ułożyć na tarcie. Nadzienie tarty polać śmietaną z jajkami. Wierzch posypać serem. Tak przygotowaną tarte piec ok 30 minut w 180 stopniach, aż jej brzegi będą zarumienione.
Swoją drogą po ostatnim wpisie “Gotowy na więcej“, nabrałam ochotę na tartę z grzybami. Może uda się ją zrobić jeszcze w tym roku, mam ogromną nadzieję.
Wioleta Sadowska
2 października 2020 at 18:24 (7 miesięcy ago)Przyznam, że dawno nie jadłam takiej tarty 🙂
Lena
8 października 2020 at 11:52 (6 miesięcy ago)W ostatnim czasie przekonałam się do tart. Tarta nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolacje. Poza tym jest bardzo łatwa do przygotowania. Nie polecam tylko silikonowych form. Nie są wygodne oraz bardzo trudno jest w nich kroić tartę. Zdecydowanie wygodniejsze są tarty ceramiczne oraz szklane. Do których ciasto francuskie nie przykleja się.
Tarta nie wydaje się trudna, mam kilka sprawdzonych przepisów ale i tak szukałam czegoś nowego 🙂
Wydaje mi sie, ze dobrze pasowałaby do niej jeszcze szyneczka z indyka
https://tarczynski.pl/produkt/indyk-pieczony-premium
Polinefashion
2 listopada 2020 at 11:12 (6 miesięcy ago)Super 🙂
Przemysław
9 grudnia 2020 at 15:15 (4 miesiące ago)Pysznie wygląda ta tarta 😉 Muszę spróbować!
Polinefashion
10 stycznia 2021 at 11:07 (3 miesiące ago)dzięki!