Trójkąty z ciasta francuskiego z serem i salami

Kolejna wariacja na temat trójkątów z ciasta francuskiego. Tym razem w wersji wzbogaconej o salami.

 

SKŁADNIKI

 

opakowanie ciasta francuskiego

tarta mozzarella lub inny ser

sos pomidorowy

salami

jedno żółtko

oregano

 

PRZYGOTOWANIE

 

Ciasto francuskie pokroić na małe kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć trochę sosu pomidorowego oraz sera i plasterek salami. Całość zakleić do boku, aby nie rozeszły się w trakcie pieczenia, sklejam je za pomocą widelca. Tak przygotowane trójkąty układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruje “rozbełtanym” jajkiem a wierzch posypuje oregano. Piekę w piekarniku nagrzanym na 200 stopni (około 12-15 minut), do zarumienienia.

10 komentarzy on Trójkąty z ciasta francuskiego z serem i salami

  1. Magda
    30 grudnia 2019 at 11:23 (3 miesiące ago)

    Pychotka, uwielbiam wypieki z ciasta francuskiego 🙂

    Odpowiedz
  2. Anna
    30 grudnia 2019 at 14:21 (3 miesiące ago)

    Oho i już wiem co przygotuję na sylwka bo zastanawiałam się co zrobić :)Do tej pory piekłam na impreze udka ale w tym roku chciałabym przygotowac coś nowego i nieszablonowego z przystawek i zastanawiałam się co będzie najlepsze. Wydaje mi się, ze takie własnie sakiewki na sylwestra powinny być dobrą opcją…

    Na początku zastanawialiśmy się czy wybrać sie na imprezę do lokalu, potem jednak znajomi zaoferowali się, że mogą zorganizować imprezę u siebie i postanowilismy się do nich wybrać.

    Takie domówki sa chyba najlepsze.

    Odpowiedz
  3. Martynka
    30 grudnia 2019 at 23:55 (3 miesiące ago)

    Wspaniały przepis! Takich jeszcze nie robiłam i nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  4. Jenovia Dżemson
    8 stycznia 2020 at 20:44 (3 miesiące ago)

    Wyglądają przepysznie i na pewno smakują ale przy mojej niskowęglowodanowej diecie niestety, nie będę mogła sobie na nie pozwolić 🙁
    Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku!^

    Odpowiedz

Leave a reply to Magda Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *