Uwielbiam zapiekanki makaronowe, mogłabym je jeść niemal codziennie. Co prawda nie należą one do niskokalorycznych dań, ale za to są niezwykle pyszne. Dodatkowym plusem jest to, że taką zapiekankę można przygotowywać z przeróżnych składników.
Składniki:
4 parówki
200 ml śmietanki 12 %
3 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g pieczarek
1 duża cebula
mała czerwona papryka
200 g makaronu (ja wybrałam kolanka)
150 g żółtego sera
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Drobno posiekaną cebulę i pieczarki podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojone w małe kawałki parówki oraz paprykę i smaż jeszcze chwilę
2. Śmietanę połącz z koncentratem pomidorowym i 600 ml wody.
3. Suchy makaron wyłóż do naczynia żaroodpornego i połącz z cebulą, pieczarkami, parówkami oraz papryką. Całość polej sosem, wymieszaj i posyp startym serem. Zapiekankę piecz ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.